Noblețea Clujului e de piedestal. Un caracter care inspiră și o fundație pentru exprimarea elitei sociale, intelectuale, artistice, un loc de Feerie. Povești românești descâlcite 3,o ediție în care regalitatea, noblețea au fost muzele echipei creative. Noblețe în design hairstyle, vestimentar, capturată fotografic și video în atmosfera somptuoasă, cochetă a locațiilor-piese de muzeu din Cluj. O poveste a unui oraș liber, regal și astăzi.

Clujul e nobil nu doar prin regalitatea de odinioară ce a locuit aici și ale căror case le vizităm, locuim sau privim și acum, ci mai ales prin fundația sănătoasă, frumoasă a unei nobilimi intelectuale ce a pus bazele moderne de acum.

În inima orașului, palat. De guvernare, manifestări culturale, vizite imperiale și generator de schimbări reale a imaginii orașului istoric, Palatul Bánffy e mărturia a ce atrage valorificarea în potențial arhitectural. O clădire în jurul viziunii “omului-puternic” al principatului, Bánffy. Un vis de echilibru simbolic al lumii marcat în piatră: zei, urne, blazon, grifoni, busturi alegorice în decor sculptural inspirat de Foc, Apa, Aer, Pământ, anotimpuri, continente. Astăzi muzeu de artă și spațiu de manifestări culturale ale aristocrației europene.

Din loggia Palatului ce păstrează atmosfera somptuoasă de odinioară, pășim printre siluetele cu personalitate ale caselor de familie de pe Potaissa, Fortăreței, Inocențiu Micu Klein. Un spațiu modest, cochet, eclectic, cu oaze-comori de verdeață protejate de porțile mari, amprentate de timp. Aici, privilegiul de liniște, siguranță oferit prin statutul de liber-regal a permis o fortificare a orașului. O nobilime intelectuală moștenită în comunitate și apărată de breslele de meșteșugari. În 50 ani o comunitate s-a născut pe o fundație de 3 km de zid, 18
turnuri de apărare și 8 porți de acces.

Strada Fortăreței (Var utca – Strada Cetății), oglindește drumul agricultorilor spre piața centrală a orașului și te poartă spre Ulița Lupilor, astăzi Strada Kogălniceanu. Descoperi nucleul universitar care a contribuit decisiv la modelarea comunitară și arhitecturală a Clujului.

Avem astăzi puncte de atracție și centre de performanță științifică datorită inițiativelor comunității universitare clujene în spațiul public. Mediul academic e climat de evoluție științifică în spectre sociale, umaniste, de medicină, artă, ce instigă un sentiment dinamic, deschis la nouși creativ, un spirit care se imprimă asupra întregii comunități a orașului și îi dă o personalitate aparte.

Noblețea ca stil de viață, e trăită de oameni care împărtășesc un sistem de valori pe care îl dau mai departe. O abordare pozitivă, optimistă asupra frumuseților peisajelor românești prin tehnici de estetică contemporană. Faina valorificare a acestora.

Generat de oameni creativi care cred în păstrarea tradițiilor după personalitate, stil, nu după trenduri, Feerie-povești românești descâlcite promovează o modă creată după trăsăturile de frumusețe naturală existente. Un cadru social de manifestare a artei, în care oamenii pot descoperi, explora și învăța din trecut, indiferent de generație, naționalitate, cultură sau statut social. O punte între business și artă, trecut – prezent; individ-comunitate; stil și poveste.

Mândria de a fi român și mai ales clujean.

Proiectul Feerie – povești românești descâlcite.Noblețe á la Cluj este creat de Headline Studio & Academy  cu ajutorul:

Partener: Muzeul National de Istorie a Transilvaniei
Coordonator Proiect: Doinel Bocan
Foto: Flaviu Popa
Video Production: Chamaeleo – Capturing Light
Designer Vestimentar: Aitai Lorincz
Storyteller: Diana Tîrmovan
Make Up: Ioana Malai
Accesorii: Pivoine
Modele: Cristina Danci, Corina Culev, Mădălina Vieriu, Anda Horoba, Paula Florea, Sorina Roxana, Eliza Rusu, Dana Grindean, Bogdan Rosalinda
Locatie: Cluj-Napoca

Video: Making of Feerie-povești românești descâlcite. Noblețe á la Cluj